Odemkněte potenciál systému POHODA

Otázky a odpovědi pro personalistika a mzdy PAMICA



otázka

Jak mohu v programu PAMICA zpracovat výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na dohodu o provedení práce (VPDPP)?

odpověď

Do programu PAMICA jsme zapracovali novou agendu Podání VPDPP, která slouží ke zpracování a archivaci výkazu příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce (VPDPP). Před zpracováním výkazu VPDPP za červenec doporučujeme zkontrolovat a případně doplnit u všech DPP údaj o zdravotní pojišťovně v Personalistice na záložce Pojištění.

Podání vygenerujete pomocí povelu Záznam/Podání VPDPP…, a to z agendy Mzdy/měsíc. Po zvolení povelu se zobrazí dialogové okno Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na DPP, v poli Typ je možné zvolit typ akce. Implicitně je nastavena Akce 1, 2, 3. Po stisku tlačítka OK se vytvoří záznam výkazu VPDPP.  Záložka Položky obsahuje záznamy dohod o provedení práce jednotlivých zaměstnanců. Vyplněné údaje si tak můžete zkontrolovat a podle potřeby upravit.

V případě, že je zvolen typ "Akce 1, 2, 3" program nastaví u jednotlivých položek - dohod typ akce automaticky podle toho, jestli DPP zaměstnance v příslušném měsíci trvala (1) / nastoupil na DPP (2) / DPP skončila (3). Nastavený typ můžete v případě potřeby u jednotlivých dohod změnit.

Před zvolením povelu Podání VPDPP... není třeba pro typ "Akce 1, 2, 3" provádět výběr pracovních poměrů - dohod, pro které má být výkaz vystaven. Do výkazu budou zahrnuty všechny DPP, pro které je aktuálně v agendě Mzdy/měsíc vystavena mzda. Pokud zaměstnanec na DPP v některém měsíci nepracuje, jeho odměna je tedy nulová, je třeba i v tomto případě pro něj vystavit mzdu. Výkaz příjmů musí obsahovat i tyto dohody. Pokud nejsou vystaveny všechny mzdy a zvolíte povel Záznam/Podání VPDPP, zobrazí se hláška, že nejsou vystaveny mzdy pro všechny aktivní poměry typu DPP.
Pokud máte pro jednoho zaměstnance více dohod o provedení práce, zkontrolujte správnost položek ve výkazu VPDPP.
V případě potřeby je možné položku výkazu Podání VPDPP smazat pomocí klávesové zkratky Ctrl + Delete.

Po zkontrolování můžete výkaz podat elektronicky ve formátu XML. Pro elektronické podání na VREP, resp. do datové schránky zvolte povel Odeslat VPDPP... z nabídky Záznam, kterým vyvoláte průvodce pro elektronické podání VPDPP. Odesláním se záznam označí příznakem El. odesláno. V případě, že ho budete potřebovat zrušit, použijte povel Záznam/Elektronicky odesláno. Po zrušení příznaku bude možné oznámení smazat a vytvořit jej znovu v agendě Mzdy/měsíc povelem Podání VPDPP....

Typ akce Oprava slouží k hlášení opravy u původně nahlášených údajů u některé DPP, tedy údajů, které byly chybně uvedené na předchozím již odeslaném výkazu. Jedná se tak o možnost opravy data nástupu do zaměstnání, data skončení, kódu DPP, zúčtované částky, příjmení, jména i místa narození. Před zvolením tohoto typu je třeba provést výběr dohody, jejíž údaje si přejete opravit.

Typ akce Storno slouží ke stornování konkrétní DPP spolu s příjmy za vybrané období. Tedy za předpokladu, že příslušná DPP byla přihlášena do evidence ČSSZ, ačkoli přihlášena být neměla. Před zvolením tohoto typu je třeba provést výběr dohody, jejíž údaje si přejete stornovat.

V jednom měsíci je možné vystavit více podání VPDPP a odeslat je jednotlivě. Dohoda, která již ve výkazu je, při vystavení dalšího výkazu do něj již nevstoupí. Není třeba provádět filtrování.

Pro výběr DPP nezahrnutých do podání VPDPP v příslušném měsíci slouží předdefinovaný dotaz DPP nezahrnuté do VPDPP, který najdete nabídce v tabulce agendy mezd po stisku pravého tlačítka myši, kde zvolte Výběr/Uložené dotazy. Pro výběr dohod, které ve výkazu již zahrnuty jsou, je možné následně použít povel Vybrat doplněk.

V agendě Pracovní poměry je možné vybrat dohody o provedení práce, které nejsou přihlášené pomocí předdefinovaného dotazu Nepřihlášené DPP.

Trvající dohody doporučujeme přihlásit ve výkazu za červenec, nikoli pomocí ONZ. Pokud jste již podali ONZ, budou tyto dohody ve výkazu za červenec zahrnuty s kódem 1 – výkaz příjmů, bez data vstupu do zaměstnání.

Pokud bude zaměstnanec přihlášen pomocí výkazu, není v agendě Pracovní poměry kontrola, jestli už je přihlášen pomocí výkazu, tzn. že dohoda vstoupí i do ONZ. Podle informace od správy sociálního zabezpečení nebude považováno za chybu přihlášení zaměstnance pomocí obou možností. 

Dohody přihlášené dříve, tj. před 1. 7. 2024, pokud bylo podáno ONZ prostřednictvím programu PAMICA, vstoupí do výkazu automaticky s kódem 1, tedy hlášení příjmů. Pokud by DPP byla přihlášena mimo program PAMICA, ve výkazu bude automaticky nastaven kód 2 Nástup + příjem. V případě potřeby je možné kód u jednotlivých položek ve výkazu ručně změnit.

 

 

 
Pomohla Vám tato odpověď?   Ano Ne Nevím