Otázky a odpovědi pro ekonomický systém POHODA



otázka

K čemu slouží volba Nastavit účet záloh dle Vlastní předkontace Bez v agendě Globální nastavení/Zaúčtování?

odpověď

Tato funkce ovlivňuje zaúčtování operací souvisejících se zálohovou fakturou.
Při zatržení této volby je možné nastavit účet záloh zadáním Vlastní předkontace Bez u zálohové faktury. Díky tomu se následně zaúčtuje nejen úhrada zálohové faktury, ale také daňový doklad k platbě či odpočet zálohy v konečné zúčtovací faktuře na předkontace obsahující zvolený analytický účet záloh, pokud existují v agendě Předkontace. Účet z Vlastní předkontace Bez má tedy přednost před účtem záloh nastaveným v poli Předkontace „Uhrazená záloha“ z agendy Uživatelské nastavení/Faktury vydané, resp. přijaté. Díky tomu lze každou zálohovou fakturu zaúčtovat na vlastní analytický účet záloh.

V případě, že je volba zatržená a u zálohové faktury použijete předkontaci Bez, tak se při likvidaci a odpočtu v konečné zúčtovací faktuře využije Předkontace „Uhrazená záloha“ vyplněná v agendě Uživatelské nastavení/Faktury vydané, resp. přijaté. Při zaúčtování daňového dokladu k platbě zálohy se použije předkontace nastavená v agendě Uživatelské nastavení/Interní doklady.

Není-li volba Nastavit účet záloh dle Vlastní předkontace Bez zatržena, použije se při likvidaci zálohové faktury a odpočtu v konečné faktuře zaúčtování podle pole Předkontace „Uhrazená záloha“ dostupné v agendě Uživatelské nastavení/Faktury vydané, resp. Faktury přijaté. Při zaúčtování daňového dokladu k platbě zálohy se použije předkontace nastavená v agendě Uživatelské nastavení/Interní doklady.

Pomohla Vám tato odpověď?   Ano Ne Nevím