Otázky a odpovědi pro ekonomický systém POHODA



otázka

K čemu slouží volba Při odpočtu zálohy v cizí měně neúčtovat kurzový rozdíl v agendě Globální nastavení/Zaúčtování?

odpověď

Díky této volbě je možné při odpočtu zálohy v cizí měně neúčtovat o kurzovém rozdílu, jak vyplývá ze závěru Interpretace NÚR I-43 (Poskytnuté zálohy v cizí měně) a I-47 (Přijaté zálohy v cizí měně). Interpretace vychází ze zásady, že kurzové rozdíly by se měly vykazovat pouze v případě reálné existence kurzového rizika. Při odpočtu zálohy v cizí měně v konečné faktuře nevzniká žádný kurzový rozdíl, přestože kurz zálohy a kurz konečné faktury je rozdílný.

Interpretace NÚR jsou pouze doporučené metodické pokyny, které však nejsou právním předpisem. Záleží tedy na rozhodnutí účetní jednotky, zda bude respektovat tyto závěry a příslušnou volbu zatrhne, resp. ponechá odtrženou.

Je-li volba zatržená, při odpočtu zálohy se rozdíl kurzů u konečné a zálohové faktury nebude účtovat na účty kurzových rozdílů, avšak zaúčtují se na předkontaci zvolenou ve formuláři dokladu. Tento rozdíl se označí jako Rozdíl ze záloh a promítne se do nákladů, resp. výnosů, na které se účtuje dané plnění.
V případě účtování skladů způsobem A je nutné provádět ruční úpravu na účtech pořízení a zařazení příslušné zásoby. Program tuto operaci automaticky neprovádí.

Pokud volba zatržená není, při odpočtu zálohy se rozdíl kurzů u konečné a zálohové faktury bude účtovat na účty kurzových rozdílů.

Příklad:

Agenda Přijaté zálohové faktury - záloha 100 EUR, kurz 25 CZK/EUR
Agenda Banka - úhrada 100 EUR, kurz 25 CZK/EUR: 2 500 CZK – 314/221
Agenda Přijaté faktury - celkové plnění 150 EUR, kurz 27 CZK/EUR
Celkové plnění 150 EUR, kurz 27 CZK/EUR: 4 050 CZK – 518/321
Odpočet zálohy 100 EUR, kurz 25 CZK/EUR: 2 500 CZK – 321/314

Volba není zatržena:
Kurzový zisk (100 EUR x 2 CZK/EUR): 200 CZK – 321/663

Volba je zatržena:
Rozdíl ze záloh se zaúčtuje na předkontaci z formuláře dokladu. Jelikož vyšel kurzový zisk, účtuje zápornou hodnotu.
Rozdíl ze záloh: -200 CZK – 518/321

Pomohla Vám tato odpověď?   Ano Ne Nevím